Spring naar inhoud

Het stuwmeer

Enkele gegevens over de bouw van de Brokopondo dam in de Suriname rivier

Op 27 januari 1958 werd door de regering van Suriname en Suralco een overeenkomst voor een periode van 75-Jaar getekend, voor exploitatie van de bauxiet mijn en de fabricage aluminium en aluinaarde in Paranam. Nadat uit onderzoeken en berekeningen de haalbaarheid van het plan economisch uitvoerbaar was.

De stuwdam is ten zuiden van Paramaribo gebouwd op een afstand van ongeveer 110 km. Tussen twee gebergen gebouwd, namelijk de Brokopondo met het hoogste punt op  430 meter en de Brownsberg met het hoogste punt op476 meter  De dam begint aan de oostzijde bij de “Redi’hede” gebergte en eindigt aan de westzijde tegen het “Dabikwen” gebergte.

Om in dat gebied te kunnen werken is er eerst een weg aangelegd vanaf Onverwacht naar Brokopondo.
Lees er  hier meer over deze weg.
De Suralco is medio mei 1959 gestart met de bouw en de uitvoering van het project. Reeds begin juli 1962 was het werk voor de helft gereed en omdat alles volgens de planning verliep kon in maart1964 het laatste stuk van de dam gesloten worden. En de loop van de Suriname rivier hersteld. Waarna het meer ontstond.

De bouw van de dam en de waterkrachtcentrale was in 1965 geheel voltooid. De dam had toen een totale lengte van 1913 meter en een hoogte van de fundering tot de kruin van 54 meter. De grootste breedte aan de fundering is ongeveer 400 meter.

Behalve de hoofddam zijn er nog 17 hulpdammen gebouwd, die op de kruin (bovenzijde) een totale lengte van meer dan 6 km hebben.

Naar de waterkrachtcentrale

Terug naar nieuwsoverzicht