Spring naar inhoud

Brownsweg

Op 26 november 1965 ben ik met de corveeploeg in 3-tonners naar Onverwacht gebracht, om daar vandaan met de trein naar de detachering  Brownsweg in Brokopondo te gaan.

We gingen met een goederentrein met een stoomlocomotief vanaf Onverwacht via Zanderij, Kwakoegron, Berg en Dal naar Brownsweg.
In Brownsweg is het Prinses Marijke Kampement boven op de Brownsberg gelegen, dit was alleen via een trap te bereiken.

De groep van Jan Schutte en Arnold de Ruiter gaan een looppatrouille maken  vanuit het Kamperment.

Van 6 december tot 10 december heeft ook mijn groep een looppatrouille met doorsteek naar het stuwmeer gemaakt. Tijdens deze doorsteek moest er veel gekapt worden met de hakmessen.
Tijdens deze patrouille hakte een soldaat met zijn hakmes zijn duim bijna van zijn hand en moest met spoed uit de  bush naar het ziekenhuis worden vervoerd. Nadat de patiënt op transport naar de stad was, is de patrouille verder afgerond.

Er was ook een excursie naar de stuwdam op zaterdag.

Op zondag 19 december was er in Brownsweg een protestvergadering van de bosnegers over de transmigratie uit het stuwmeergebied.

Na deze vergadering mochten we niet meer alleen buiten het bivak naar de dorpen te gaan maar altijd in een groep van minimaal met 2 man.

Na in Brownsweg het kerstfeest te hebben gevierd, zijn we weer met de trein terug naar Onverwacht gereden en vandaar met 3-tonners naar Paramaribo.
Op dinsdag 28 december waren we terug in Paramaribo om hier oud en nieuw in het PBK te vieren.

  Terug naar boven

Vorige bladzijde Volgende bladzijde