Spring naar inhoud

In Roermond

Bij de Suriname Compagnie.

Op vrijdag 2 oktober 1964 ben ik overgeplaatst van de Technische Dienst in Grave  naar de Suriname Compagnie in Roermond. Met een 3 tonner werden met onze plunjebalen naar Roermond gebracht. Laat  in de middag kwamen we in de Ernst Casimir kazerne aan. De kazerne lag buiten Roermond vlakbij de Maas. Na de ontvangst gingen we op weekend verlof naar huis
Op maandag 5 oktober met de trein terug naar Roermond om te starten met de opleiding bij de infanterie voor uitzending naar Suriname.

Bij de Suriname Compagnie diende onder het wapen van Oranje Gelderland. (1)
In Roermond kregen we een speciale infanterieopleiding , op ons gereed te maken voor het verblijf in Suriname en de tropen, een opSuriname en de tropen afgestemde vervolgopleiding, met veel sport, velddiensten, marsen lopen en theorie. (2)

De Suriname Compagnie bestond uit 3 pelotons, die werden samengesteld uit 2 lichtingen (detachementen) wij starten toen met  2 pelotons.
Deze pelotons waren samengesteld uit dienstplichtige soldaten van de lichtingen 1964-4 en 1964-5, ze waren afkomstig uit bijna alle landmacht onderdelen.
Een maal per week, 's morgens om 5 uur opstaan om te gaan zwemmen in Venlo. Daar heb ik zowaar het militair zwemdiploma behaald. Een van de onderdelen bij het afzwemmen was 25 meter gekleed zwemmen, met de dienstkisten aan en een geweer in je hand dat boven water en droog moest blijven. (3)

Ook de hindernisbaan en de touwenbaan waren favoriet om ons in conditie te houden. Bijvoorbeeld met het gasmasker op over deze touwbaan gaan hier in Roermond.

Leuk was de excursie naar Neerrijnen voor de (GGD tropenhygienen).  We hebben ook  uitstapjes gemaakt naar Artis en het Tropen Instituut in Amsterdam om kennis te maken met de Surinaamse natuur en cultuur.

Verder kregen we in Roermond een uitgebreide training en opleiding voor de Tropen. We moesten heel veel over Suriname leren en de dienst daar.
Er werd veel op teamgeest en de toekomstige diensttaken in Suriname getraind. Dus veel velddiensten en veel lange marsen om een goede conditie op te doen.
Na een meerdaagse oefening met commando-troepen in de Peel, waren we gereed om de stap naar Suriname te maken.
Op 1 december was de opleiding officieel afgerond en gingen we met inschepingsverlof tot 31 december 1964.

  Terug naar boven

Vorige bladzijdeVolgende bladzijde